Elma Sirkesi : evde doğal fermente elma sirkesi yapımı
- Murat
- 31 Oca 2021
- 2 dakikada okunur
Bir önceki yazımda anlattığım bu faydalı fermente besini evde siz de rahatlıkla yapabilirsiniz. Yapılışı çok basittir ancak zamana ihtiyaç duyduğu için biraz sabır gerektirir.

İnternette, doğranmış parçalanmış bütün elmaların ya da sıkılmış elma suyunun kullanıldığı çeşitli tarifler bulabilirsiniz. Burada kabuklar ve merkezindeki çekirdekli kısmı gibi elma artıklarından sirke yapımını anlatan daha ekonomik ve daha az çöp ortaya çıkaran bir tarifi paylaşmak istedim.
Hadi öğrenmeye başlayalım;

Gereken Malzeme:
Soyulmuş elma kabukları ve çekirdekli iç kısmı
Şeker (kullanılan her bardak suya 1 yemek kaşığı)
Su (klorsuz)
Cam kavanoz (bir litre ilk deneme için iyi bir ölçüdür, ancak arzu ettiğiniz ölçüde yapabilirsiniz.)

Yapılışı :
Cam kavanozun 4’te 3‘ünü elma kabukları ve çekirdekli iç kısmı ile doldurun. (Elma parçaları ve kabuklarının sıvı yüzeyine çıkmasını engellemek için bir separatör, cam ağırlık veya daha küçük çaplı bir kavanozu kullanabilirsiniz.)
Klorsuz su ile şekeri karıştırarak eritin ve kavanozdaki elma atıklarını tamamen kaplayana kadar kavanoza ekleyin. (Fermente sonucu oluşacak kabarmadan etkilenmemek için kavanozu tam doldurmadan üzerinde 3-4 cm boşluk bırakın.)
Kavanozun ağzını bir temiz bir bez veya kahve filtresi gibi hava geçirecek bir şeyle örtüp lastik veya iple sabitleyin. Yaklaşık 15 gün oda sıcaklığında ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edin.
Elma artıkları hava ile temas etmemeli, tamamen suyun altında kalmalıdır. Ara sıra kontrol edin, üstünde kahverengi veya gri bazı tabakalar oluşursa bunları metal olmayan bir kaşık ile sıyırıp alın.
15 gün sonunda içindeki elma artıkları temiz bir tülbent ile süzerek alın.
Elde ettiğiniz suyu 2 ile 4 hafta kadar daha bekletin. Bu zaman zarfında ara sıra koklayarak ve tadarak sirkenizin hazır olup olmadığını kontrol edin.
Sirkenizin tadı ve kokusu yeterince güzel olduğunda ağzını kapak ile kapatıp istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
Bu arada sirkenin üzerinde jelatin benzeri bir tabaka oluşursa, bu tabaka sirke anası olarak adlandırılır ve bunun ile gelecekteki sirkelerinizin daha çabuk oluşmasını sağlayabilirsiniz. Sirke anasını ayrı bir kapta karanlık, serin bir yerde ve bir miktar sirke içinde saklayabilirsiniz. Tekrar sirke üretmek istediğinizde sirke anasının hazırladığınız karışımın içine ekleyebilirsiniz. Bu sirke anasını kullanmak, elma sirkesi oluşumunu hızlandıracaktır.
Sirkenin hazırlanmasında şeker yerine aynı miktarda bal da kullanılabilir. Ancak kullanıldığı durumda sirkenin oluşum süresi uzar. Şeker kullanımı sirkenin asitliğinin oluşması için çok önemlidir. Bu nedenle şeker miktarını değiştirmemenizi önereceğim.
Elma sirkeniz hazır olduğunda salatalarınızda, ev yapımı mayonez tariflerinde ve bir çok tarifte kullanabilirsiniz. Ayrıca su veya çay içine katarak tüketebilirsiniz.
Not: Bu tarif ile elde edilmiş probiyotik sirkenin asitliği hazır alacağınız sirkelerden biraz daha düşük olduğu için turşu yapımı gibi gıdaların korunması amacıyla kullanımını çok öneremeyeceğim.
Şimdiden afiyetler olsun.
Sağlıkla Kalın.

Unutmayın, "amacyasam.com" 'u beğendiyseniz, yazılarımızı paylaşmanız bu yararlı içeriklerden dostlarınızın da faydalanmasını sağlayacaktır.
Site içinde yayınlanan reklamlara giriş yaparak bu siteye destek olabilirsiniz, destekleriniz için şimdiden çok teşekkür ederiz.
Teşekkür ederiz. Denedim harika oldu.